24. mai 2012

Eksponerer du ditt barn i sosiale medier?


Det er skrevet opp og ned og fram og tilbake om dette i blogglandia. Noen er imot andre er for og de aller fleste synes å havne et sted midt i mellom. Jeg tror det er dere midt i mellom der som bekymrer MEG mest, fordi jeg er bestemt på at dette er noe man ikke bør ta lett på.
Velger man å eksponere og er klar over konsekvensene eller rett og slett ikke bryr seg om konsekvensene, ok… det er på en måte en forelders valg. Men KJENNER du ikke konsekvensene er det verre, så dette innlegget handler om å si noe om dette temaet slik at alle kan, i større grad, velge selv med hele hjertet i den avgjørelsen.
Internett har utviklet seg med eksplosjonskraft, det vet vi. Sosiale medier dukket opp som en sopp her for ikke så lenge siden og er i dag noe de fleste ikke kan tenke seg å leve uten.  Hva sier dette om hva vi kan forvente oss i framtiden? Tror DU at vi kan tenke oss konturene av hvordan våre nettvaner og avhengigheter ser ut i fremtiden? 
Ville du likt at din datters Ex lagde et hologram av henne, som alle hans kompiser fikk kaste tomme ølflasker på under et naschpiel? Eller urinere på?
Ville du likt at pedofile lagde en 3D versjon av den skjønne prinsen din, i oppblåsbar versjon?
Jeg skriver stygge ting, sant? Jeg vet det. Men dette er muligheter som ligger her i dag!

Nylig ble et hologram brukt som attraksjon på en konsert. Artisten Tupac døde i 1996, men er med på konserten og det ser ut som om han er der. Moralsk forkastelig mener noen… andre mener det er en hyllest. Det jeg mener er at dette blir snart tilgjengelig for alle. Så der det finnes bilder og videoer noen er interessert i å bruke, vel…. Det kommer til å bli brukt.

En dag var jeg på besøk hos en kunstner. Han hadde et nydelig bilde på veggen sin, som han hadde laget digitalt. Et barneansikt. Han ante ikke hvem det var… men han hadde søkt etter bilder på nettet og funnet dette som han mente var utrykksfullt og vakkert , manipulert det, brukt for det meste bare øynene… men allikevel. Dette er DITT barn på veggen hos en fremmed. Og jo, det er lov. Det du legger ut ligger der som allemannseie. Moralsk forkastelig kanskje, igjen, men likevel er det ingen lov som sier at du ikke kan printe ut bilder du finner på nett å bruke dem selv.  Ja, jeg vet at alt skal være beskyttet av åndsverkloven og slikt, men kom igjen… ingen tror på at den fungerer slik den skal. Det er opp til DEG å beskytte det du vil ha beskyttet.

Artistic child face


Jeg har jobbet flere runder i relativt tunge ansettelsesprosesser. Og ja, vi googler. Vi googler og leter og søker og spør om det er slik at vi trenger mer informasjon om søkeren.  Da hender det at det dukker opp bilder av personen som setter h*n i et nytt lys som kan avgjøre hvorvidt h*n passer eller ikke passer til den konkrete jobben. Ofte er dette situasjoner der to-tre søkere står likt og dermed må man legge til grunn skikkethet som avgjørende faktor. 

Syns du det var gøy når din unge voksne drakk seg full og sovnet med katta over ansiktet? Vel, en fremtidig arbeidsgiver vil kanskje ikke dele dette synet. Og hva vet du om hva som skjer i ditt barns liv? Kanskje vil eksponeringen h*n nå blir utsatt for bli belastende i fremtiden?
Personlig må jeg si at hadde det nå eksistert bilder av meg, som barn, på nettet med beskrivelser og detaljer. I badesituasjon, i lek, naken en sommerdag ..osv, så hadde mine tanker rundt skyldfordeling vedrørende mine opplevde overgrep oppført seg annerledes. Ja, jeg er klar over at det jeg sier er alvorlig. Men det å eksponere sine barn er også alvorlig.

Bath time


Ikke all eksponering er usunn. Helt klart! Det finnes mange som er kjempeflinke til å holde en klar linje mellom ønsket om å dele med verden og det å beskytte sine barn.  Jeg skal ikke komme med eksempler her, selv om jeg har lyst for jeg skal ikke sette noen i et bedre lys enn andre men jeg kan jo også si at et interessant bilde ikke blir interessant av at det er et ansikt der… mange er flinke til å vise barna på en måte som er anonym samtidig som de får vist vakre bilder og vakre barn J
Jeg er ingen til å bestemme noe om hva du skal gjøre. Det bestemmer du selv. Allikevel er det slik at jeg skulle ønske du kunne reflektere litt over hvorvidt det er bilder du ville lagt ut av noen andre? Ville du lagt ut et bilde av din venninne, naken, mens hun plasker i litt vann? Ikke? Vel… da har du svaret der. Barna har like mye rettigheter til personvern som voksne.
Ville du lagt ut bilder av din mann som kliner med sin X ? Ikke? Vel… kanskje det da ikke er på sin plass å legge ut kyssebilder av tenåringen og dama?

Teenage makeout

Her er noen reaksjoner fra noen av mine medTWITTRERE:
@trollmor72 Barn har ingenting i sosiale medier å gjøre, de bør få velge om de vil ta del - når de selv er gamle nok til å ta det valget!

@trollmor72 Alt med måtehold. Tenk alltid: Hadde jeg syns det var ok om dette bildet/ denne historien ble delt. Og fortsatt ok om 15 år?

@trollmor72 Ja: koselige bilder delt med få på fb. Nei: skitne/nakne/gråtende barn + annet som kan gjøre dem flaue + publisere andres barn.

@trollmor72 mange bloggere bør nok tenke igjennom hvorvidt de kunne utlevert voksne på den måten. Personvernet gjelder for barn og.


Bildene jeg har brukt er alle funnet på 2 sekunder ved å søke etter temaet jeg ønsker. Søkeordene jeg brukte på google har jeg skrevet under bildene. Og på Bath time kan jeg love at dette er en av de respektfulle bildene som dukket opp. Her florerer det av materiale for mennesker som liker slikt på en annen måte enn meg i alle fall.

Jeg søkte på norsk også.... og får fine treff også der, men jeg ville ikke risikere å henge ut noen her på bloggen så jeg flyttet meg til engelske søk.

post signature

18 kommentarer:

lise sa...

Mine barn florerer på Internett, men de er påkledde. Jeg har ikke dårlig samvittighet.

Bilder som kan misbrukes er ikke det jeg tenker oftest når jeg ser bilder av barn på andres blogger.

Tovepia sa...

Hei på deg;)
Viktig sak du tar opp her, og jeg er jo veldig i tvil om jeg eksponerer meg selv for mye på dagens innlegg, men men..jeg får ta støyten sjøl. Legger ikke ut bbarn lenger, da min ene datter ikke vil ha sine barn "ute", så da er det greit..og nakenbilder av barn bør jo ikke ligge her i det hele tatt, så sykt det enn høres..
..men ikke glem og nyt sommeren, klem fra mæ;)

Trollmora sa...

@ lise
Dette er heller ikke skrevet for å gi dårlig samvittighet :) Men for å øke en bevissthet....

Trollmora sa...

@ Tovepia
Enig med du! :)

Kaoskontroll sa...

Ja, det har du så rett i. Dette er sesongen jeg heller vil gjøre enn å fortelle om hva jeg gjør. Spesielt ettersom sol og varme nå begynner å virke på kroppen min, slik at jeg etter flere måneder med laber energi ENDELIG føler jeg har noe overskudd igjen. :))))

Jeg viser mine barn på nettet, men forsøker å være bevisst på hvilke bilder jeg viser. Bla. at de ikke skal være egnet til å manipuleres til noe det slett ikke er. Jeg velger også å ikke dele mye av deres liv eller aktiviteter. Vil ikke at noen skal vite hvor de evt kan oppsøkes!
Mulighetene ER skremmende!

Ønsker deg flotte sommerdager vennen! Deilig deilig tid! :)

Stor klem

Trollmora sa...

@ kaoskontroll
Ja, det er viktig det du der sier altså! Velge bildene og eksponeringen med omhu! :)

Skal du noe sørover i sommer eller blir det bare gamlelandet?

Elisabeth, innerst i veien sa...

Viktig tema som jeg er bevisst. I bloggen er jeg anonym og jeg viser kun bilder tildekket, bakfra, hender, føtter osv. av meg og mine.

På facebook har jeg en lukka profil og kun venner som jeg faktisk kjenner, ikke tanta til barndomsvenninna til kusina mi f.eks. Der viser jeg usladda bilder. Jeg tenker at jeg ikke ville hatt problemer med å vise mine fb-venner et fysisk fotoalbum med de samme bildene, om de kom på besøk.

Mormorfarmor Inger sa...

Dette kan diskuteres i det uendelige.. og hva som er riktig og hva som er galt får hver enkelt finne ut av. Sunn fornuft er vel tingen. Jeg synes selv jeg legger ut "riktige" bilder, og man kan faktisk også finne bilder i lokalavisene av både seg selv og barn fra mange år tilbake.. Og hos utstillinger hos fotografer...
"Klinebilder" er det nok mange ungdommer som kommer til å angre på etter hvert. Fyllebilder også. Det er nok kanskje noen framtidige arbeidsgivere som skygger litt unna når ansettelse skal foretas.
Summa summarum: Alt med måte, som med de fleste andre ting :)

Janne sa...

Flott tema du tar opp, er kjempeviktig å sette fokus på dette!!
Måtehold, måtehold!!!!

Man skal være forsiktige!!

Klem Janne:)

Jeg vil gjerne dele denne linken din på min facebook side, regner med at det er ok siden du poster den her på bloggen din:) Jo fler, jo ber...:))

salige lavendel sa...

Hei kjæreste Trollmor! Utrolig koselig å få hilsen fra deg i dag. Jeg har ikke hatt kapasitet til å besøke så mange blogger den siste tiden, men det var koselig at du ikke hadde glemt meg selvom jeg ikke har lagt igjen hilsener hos deg på en stund. Ikke alltid så lett å få tiden til å strekke til.Ang. det du skriver om i dag: Har du sett bloggen Hjertemynthe?? Hun er en av dem som uhyre sjelden legger ut bilder av sine barn, og når det gjøres (mulig det er blitt gjort bare en gang) er det på en sånn anoym måte som du beskriver.Tenkte akkurat det da jeg var innom denne bloggen sist, for da var det en strikkekjole hun viste fram på den ene datteren sin. Hun hadde fått en rosekrans på hodet så ikke ansiktet ble helt synlig. Syntes det var flott! Tror kanskje det ikke er så dumt...Verden er desverre full av syke mennesker og det må man ta med i vurderingen. Et viktig tema du tar opp!Håper ellers du har gode dager og at du nyter sommeren som kom så plutselig! Klemmer fra meg til deg =)

Pia sa...

Jepp, de er på internett. Søker du på navnene deres, er det ikke bilder jeg har lagt ut i bloggen som først popper fram. Jeg tenker mye på det, bruker fornuft, og lar meg ikke skremme. Med fornuft, måtehold og vett burde det gå greit.

Elin sa...

Jeg legger ut mer på facebook enn her på bloggen. Facebooprofilen min er temmelig lukket, og bilder av guttungen publiseres kun til venner.

Hans fulle og hele navn er heller ikke nevnt. Verken på blogg eller FB. :-)

Viktig tema du tar opp.

Trollmora sa...

@ janne
Del ivei :-)

@ alle
Dere er jo kloke damer og selvfølgelig har dere rett, måtehold og sunn fornuft rekker et stykke :-).

lirosa sa...

P.S. Kommentar som var ment under dette innlegg havnet visst i feil hylle rett og slett:
http://trollmortull.blogspot.com/2012/05/noen-ganger-blir-man-bare-stolt-rett-og.html

fortsatt lit distre og god helg:-)

oppsummert sa...

Det er skremmende og jeg er glad for at du tar fram konkrete eksempler slik at det blir lettere å engasjere seg og ta stilling.

Jeg tror folk har problemer med å forestille seg framtiden realistisk og til dels har folk den holdningen at de eier sine barn og velger selv om de vil eksponere dem på nettet. Jeg er ikke enig, men er usikker på hva som er riktig. En fasit finnes neppe. I tilfelle ville vi ikke hatt bilder av barn i media i det hele tatt.

Jeg er nok der at jeg mener at alle bør kunne lage sin digitale historie selv når de er modne nok til det. Ikke ha en 15 år lang historie som mor har laget å forholde seg til. I noen tilfeller tror jeg det kan være direkte skadelig - især i den mest sårbare identitetssøkende fasen.

Trollmora sa...

@Oppsummert

Du skriver egentlig det jeg tenker der altså...

Anonym sa...

Mine barn er ikke på min blogg. Det er ett bevisst valg fra min side.

Huldra sa...

Bra skrevet! Er helt enig med deg i at det er altfor mange som ukritisk legger ut både bilder og tekst. Det man bruker skal man kunne stå for selv både i dag og flere år fremover, og har man eksponert andre, skal også de kunne stå for det i senere tid. Tror neppe sønnen min hadde satt pris på en hel masse badebilder eller annet som hadde dukket opp nå. Det handler rett og slett om å Tenke..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...