6. apr. 2011

Utfordring fra Elisabeth Innerst I veien :)

Elisabeth har gitt meg en utfordring. Jeg skal fortelle om 3 bøker som har preget meg i mitt liv. Dette er en utfordring jeg liker! Men fy så vanskelig å trekke ut bare 3!!!! Men men... den første var i alle fall enkel:


Christiane F
Dette ble en bok (senere film) av stor betydning for meg. Jeg holdt på å tråkke litt feil selv og lekte litt med miljøer som kanskje ikke var av de beste. Jeg leste denne boken, slukte den, kanskje 20 ganger. Jeg slet den ut. Hjertet blødde for Christiane og for hennes venner, hennes skjebne. Mitt hjerte blør fremdeles for henne. For de av dere som leste denne boken på 80-tallet og har et bilde i hodet av hvordan hun så ut, over til høyre er en oppdatering og under er bilde fra filmen.....


Slik jeg har forstått det så er hun rusfri i perioder og ikke rusfri i andre. Det er utrolig at hun forstatt er på føttene etter min mening. Huff, jeg glemmer aldri følelsene hun ga meg og viste meg, Christiane F.

De 3 hellige bøker:

Toraen (har ikke link)

Jeg har et religiøst livssyn. Hvilken retning jeg tilhører er ikke så interessant egentlig fordi jeg er av den sorten som er opptatt av å bygge bro imellom alle religioner fordi det er mye mer som ener oss enn som separerer oss. Vi er så like. Vi tror på det samme, har de samme reglene, lever etter de samme retningslinjene og skulle egentlig ha all verdens til utgangspunkt for å kunne leve sammen i enighet. Disse 3 bøkene har betydd livsendrning for meg. Det jeg kan trekke fram som spesielt var da jeg kjøpte Koranen på nett, fordi jeg skulle selv finne fram til all den styggedommen jeg var sikker på måtte stå der. Jeg fikk den i posten og begynte å lese og jeg finner ingen verdens ting som er stygt og negativt, hverken for kvinner eller barn. Tvert imot finner jeg et helt kapittel, kapittel 4, som HETER kvinnene og som er fullt av kvinners rettigheter og beskyttelser. Da jeg forsto dette skjønte jeg at alt vi ser av undertrykkelse og sorg i religionens navn er menneskeskapt 100% og kan ikke skrives tilbake til noen bok, noen profet eller til Gud for den del men kun til mennesket. Det var "a life changing moment" for meg og siden har jeg endret syn på mangt og mye :)

Den siste blir en serie......

Hulebjørnens klan av Jean M Auel

Dette er 5 TYKKE bøker som vi leste samtidig, vekselsvis, paralellt og ofte; min mor, min mormor, min tante og jeg. Jeg elsket historien om Ayla som ble adoptert av huleboerne (neandertalerne) og historien til Ayla videre, når hun møter mannen Jondalar og de flytter rundt i Europa. Kartet av tegnet inn i boka så det er lett å følge med hvor de er til enhver tid og skjønne Ayla må igjennom mye rart i livet sitt stakkar... og hun opplever også mye gleder. Dette er en serie jeg med hjertet i hånden kan anbefale :) 
Darryl Hannah som AYLA
Ayla som liten og som mellomstor :)

Dette er et planlagt innlegg, så det er skrevet 31/3. Akkurat da jeg var ferdig med å skrive innlegget så jeg en reklame om at Jean M Auel er månedens forfatter nå på LIBRIS! Snakk om tilfeldigheter... og ikke bare det men det skal ha kommet en sjette bok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jippi :)

Ja... det var mine 3 bidrag :) Nå er det DIN tur... jeg sender utfordringen videre til:
Jeg er faktisk genuint interessert i å lese hvilke bøker som har preget disse damene :)
post signature

7 kommentarer:

Alexia sa...

Hulebjørnens klan elsker jeg og! Og visste om den sjette, men har bare de 5 første. Den 5. kjøpte jeg ifjor faktisk, og er en av de siste bøkene jeg har lest.

Anbefales av meg også!

Christiane F. var også en favoritt, og gjorde dypt inntrykk.

Koranen burde vel alle ta en titt i, enig, for vi har mange fordommer der de fleste av oss tror jeg. Og man behøver ikke være religiøs for å få utbytte av å lese sånn litteratur- det er endel av kulturarven vår mener jeg.

ha en fin dag!

Nå skal jeg jammen kjøpe meg den 6. Ayla-boken.

salige lavendel sa...

Oj, dette var jo en litt annerledes utfordring. Takk for at du tenkte på meg =) Og spennende å lese om hvilke bøker som har gjort inntrykk på deg. Jeg har også lest Koranen, men sitter nok igjen med et helt annet inntrykk enn det du gjør. Bibelen derimot har dyp visdom mellom permene! Den øverste boken du nevner leste faktisk frøken høyt for oss på skolen for ca 100 år siden(men hun droppet de fleste banneordene, det var et ganske heftig språk i den boka synes jeg å huske). Men den gjorde inntrykk, man fikk ikke akkurat lyst til å rote seg inn på stoffmisbrukernes løpebane...Bøker er viktig og hjelper oss til å utvide horisonten vår!! Ha en nydelig onsdags kveld. Klem fra Ann-Helen

Unknown sa...

å så artig og lese, nå kom jeg på at den utfordringen fikk jeg og...tror jeg. Men nå er det sånn at jeg leser veldig lite bøker, det henner jeg slår til ...så føler jeg har lite å skrive om. Men leser Donald så kan jo skrive om den hihi
Ha en fin kveld videre..
Klemmer

Mie fra Mies Mirakler sa...

Bøker kan virkelig endre liv, det er helt sikkert. Jeg husker også at jeg leste Christiane F sin bok og den gjorde dypt inntrykk på meg også. Får lest altfor lite bøker for tiden, synd. Går mest i "muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans", "hello kitty og det rosa monsteret" og lignende... *♥*

Osloskånskan sa...

Awardtajm hos meg!

Kaoskontroll sa...

Jeg elsker Hulebjørnens Klan jeg også, og har løpt i sikk- sakk mellom bokhandlere for å sikre meg siste bok, men utsolgt. Satser på at jeg får den i dag. :)

Så enig så enig om Koranen også! Ble veldig overrasket. Samme da jeg leste Bibelen (gamletestamentet), men da på motsatt måte. Satt måpende igjen og tenkte "Nei, men huff! En så slem Gud vil ikke jeg tro på!"
Det gikk over! ;)

Ønsker deg en flott helg! Klem

Elisabeth, innerst i veien sa...

Ja, Christiane F! Husker av en eller anne grunn spesielt godt at det var en mann som ville ha en truse av henne. Og han fikk en hun hadde brodert selv på....den broderte trusa må ha gjort inntrykk, he he. Ellers lurer jeg på om ikke denne boka kan ha farga mitt syn på Berlin. Hadde et stopp der en natt på biltur til Praha, og fant meg liksom ikke til rette. Men jeg skal gi byen en ny sjanse. ☺

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...