12. feb. 2012

Gjesteblogger - Kristin Jensen - HOLD KJEFT!!!!

Jeg ønsker min venninne velkommen som gjesteblogger her hos meg. For nå er det denne ene gangen, men jeg stiller gjerne bloggen min til disposisjon for henne og hennes meninger.

Her har alle en gylden anledning til å se verden fra et annet ståsted enn vårt eget!

Kom gjerne med spørsmål, jeg videreformidler og hun svarer! :)

Kategoritesten i morgen går ut, for å gi dette innlegget noen dager på "lufta" men kommer sterkt tilbake på onsdag!

Illustrasjonene er det JEG som har plukket ut fra Mr Google.

God lesning!
"Hold kjeft, jeg er faktisk ikke interessert"

av kristin jensen


I den siste tiden har det vært mange debatter fra muslimer hvor det har kommet tydelig fram at det er store forskjeller blant oss. Vi er enten liberale, konservative, niqabvennlige, eller ikke niqabvennlig, islamist eller noe midt i mellom alt dette.

Vi er en gruppe ikke bestående av en etnisitet, men vi representerer mange etnisiteter og vi kommer i forskjellige farger, det samme gjelder vårt religiøse ståsted.

Etter mange år som ”skapmuslim” gjør jeg ett personlig valg som mange vil påstå er ett valg om å bli synlig muslim for hele verden, den skremmende hijaben kom på. Plutselig var det å være synlig muslim en tillatelse for andre til å diskutere mitt valg av religion, det å vise meg fram som en hijabi fratok meg retten til å være anonym. Ting skal nå diskuteres og jeg skal svare politisk korrekt i begge leirer for å bli akseptert.

Det å foreta en religiøs reise inn i seg selv, for så å ende med å velge å bruke hijab er i prinsippet veldig personlig, synlig eller ei! Det innebærer ikke at man gjør ett valg om å leve på sidelinjen av samfunnet. Det innebærer heller ikke at jeg som synlig muslim har rett til å kritisere de som velger og ikke være synlig muslim.  Men det innebærer at man har satt sin religion i fokus og har gjort et valg om å følge de påbudene som man mener koranen og hadith forfekter, og det innebærer at jeg gjør ett personlig valg med å følge min indre reise, og at jeg har kommet til en konklusjon om at å bruke hijab er valget jeg ønsker å ta.


Den daglige utfordringen foregår ikke på et nettforum eller i at profilerte muslimer, i sine utallige debattinnlegg forsvarer valgene de gjør. Det foregår i butikken når fremmede kommer opp til deg og hvisker «pakkishore» inn i øret på deg for at ingen andre enn du skal høre det, og det foregår når du er på vei for å hente barna, og du skjønner at bilen som setter opp farten og nesten kjører deg ned i det du krysser veien, faktisk gjør det med vilje, og hvordan skjønner du det? Jo sjåføren viser fingeren til deg i det han suser forbi!

 Det at hijaben er så synlig gjør at en dag kan bringe mange utfordringer som man ikke hadde regnet med. I begynnelsen legger man merke til at blikk ikke alltid er nysgjerrig, men at blikk kan gi tydelig signaler på at man er annerledes og ikke akseptert. Etter en stund har man sett seg blind og velger å ignorere. Man glemmer at man har noe på hodet og ikke alltid kobler hvorfor noen ser stygt på deg.

Man opplever mange merkelige situasjon som man gjerne skulle vært foruten. Som for eksempel at det kommer personer bort til deg og sier æsj til barna dine, og man ender opp med å måtte forklare barna hvorfor! Hvordan skal man egentlig klare å forklare de søte små at der finnes mennesker som ikke liker deg fordi du er den du er? Du får ropt etter deg «barnemishandler» fordi jenta di akkurat denne dagen har tatt på seg hijaben for å herme etter mamma. At det er barn tilstede, og som opplever frykt for den brølende sinte mannen tas ikke hensyn til. Videre fratar det deg retten til å få gå, og å få være i fred. Mange føler seg forpliktet til å fortelle deg at du ikke er bra nok, at du er hjernevasket, og du må forsvare valget ditt til fremmede personer som faktisk forventer et svar.

Man kan sitte på trikken og observere at barn av utenlandsk opprinnelse får kjeft av etniske nordmenn for hærverk, mens det var det etniske norske barnet som ødela. Hvis man påpeker at det kjeften ikke er berettiget, får man gjerne beskjed om at man er en overløper. Hijaben kan bli dratt av deg i ett forsøk på ydmyke deg totalt.
Man blir spyttet etter, noen ganger diskre og noen ganger synlig, slik viser de at man absolutt ikke er akseptert fordi vi er annerledes.

Personlig blir jeg ganske fasinert av at et fremmed menneske kan komme og fortelle meg hva jeg gjør galt i forhold til deres definisjon på rett og galt.

Min oppdragelse tilsier at jeg aldri kunne ha gått bort til en fremmed person og rakket ned på hans eller hennes synlige valg enten det gjelder øllet i kiwiposen, eller det minimale miniskjørtet. Jeg kunne aldri gått bort til en mamma eller en pappa og påpekt at jeg synes at datteren har en litt for voksen Hanna Montana stil. Jeg derimot har bare å tie og akseptere at alt det jeg gjør er «galt»( pr deres definisjon), med barna mine.

 Når jeg nevner til helsesøster at mine barn lærer at man skal vente med sex til man er gift, får jeg beskjed om at mitt valg er galt, man skal ikke hemme en seksualitet, og når mine barn kommer hjem og sier at helsesøster sier at har man lyst så er det lov. Lurer jeg på hvor respekten for at man ikke har samme mening om hva som er rett eller galt har blitt av. Og når barn opplever at når de forteller om sin religion på skolen, gjør lærerne narr av det de har sagt og kaller det eventyr, ja da blir respekten for skolesystemet sakte men sikkert mindre.

Det verste er ikke den åpenlyse harseleringen av valget mitt, men det er  når du treffer personer som velger å vise sin misnøye bare for deg. De tar deg når du er alene. Den diskre fingeren som kommer opp, når man tilfeldigvis klør seg på kinnet, hviskingen i øret med ord som sig heil, landsforræder, hore ol. Utestengingen i samtaler, samtidig som det snakkes om deg til andre som om du ikke forstår eller som om du ikke er tilstede. Man blir også stadig påminnet om at man ikke har lov til å føle det en føler for da påtar man seg offerrollen, som om at det man opplever ikke eksiterer! Vi er fratatt retten til å reagere, det respekteres ikke at små barn er tilhørere, for retten til å oppdra meg og for å påpeke alle mine feil og mangler, og min annerledeshet er mye viktigere enn god gammeldags oppdragelse. 

Ett ønske fra min side er at min «synlighet» kan få være min. Har du ett spørsmål av ren nysgjerrighet så kom med det, jeg er alltid åpen for en dialog. Åpner du munnen for å spre edder og galle, ja så hold kjeft, jeg er faktisk ikke interessert!
post signature

68 kommentarer:

Bente sa...

Jeg har lyst til å si at du skriver godt. Og du er modig. Og jeg synes det er fryktelig at noen hvisker Pakkis-hore til deg.
Jeg kjenner at jeg synes dette er vanskelig. Jeg vil gjerne at verden skal være fin. Og lett. det er den ikke. Jeg tro ikke jeg forstår hvorfor du er bedre muslim hvis du har Hijab på?
Kanskje det er for langt,eller privat..Hm-lykke tila uansett!

Trollmora sa...

Takk for tilbakemelding, jeg er sikker på at Kristin vil svare :)

Kaoskontroll sa...

Jeg er ikke enig med deg i alt, ettersom jeg mener tro er noe man bærer i hjertet og ikke kan/trenger kle på seg, men jeg er så absolutt enig i at folk må få ta sine personlige valg. Og respekteres for dem. Oppførselen du beskriver er uhørt! En mangel på folkeskikk, som de som utfører en slik oppførsel antagelig fremviser på flere felt. For enten kan man oppføre seg, uansett situasjon, eller så kan man det ikke.

Jeg håper derfor at du klarer å heve deg over det. Tenke at disse smålige menneskene som ikke kan oppføre seg bærer i seg en råttenskap som definerer dem som menneske mer enn de på noen måter kan definere deg.

Når det er sagt tror jeg vi "overløpere" kan gjøre mer for islam uten hijab enn med. Det er synd det er slik, men uten hijab har jeg en stemme folk lytter til. For jeg skiller meg ikke ut fra dem. ER en av dem... og kan derfor formidle mine synspunkter og kunnskaper uten å bli forhåndsdømt. Uten at de mentalt setter opp en skillevegg mellom seg og meg, og det jeg har å si, i hele tatt før jeg har fått uttalt meg.
For meg er det viktigere enn å bære troen min synlig på hodet. Jeg bærer den i hodet, og i hjertet!

Det er også galt, ifølge noen. Men jeg har sett nok av dem som kler seg troende, og hevder seg troende, men oppfører seg tvert imot. Så personlig er jeg ikke i tvil om at det man bærer i seg er viktigere enn noe man kan bære på seg. ;)

Jeg håper uansett at folk tar til seg dine opplevelser, tenker over dem, og våger å reagere ovenfor slik oppførsel om de er vitne til det. Det er rett og slett uakseptabelt!

Klem

Kristin. sa...

Hei bente
Det å velge å ta på en hijab handler veldig mye om å ha en religjøs overbevisning på at det er det rette valget, det handler om å tru. Jeg skjønner at det kan være veldig vanskelig å forstå når man ikke har den overbevisningen. sammtidig så må valget få lov til å være mitt uten at det skal resultere i ubekvemsord. Man finner sitt ståsted i religjonen. Alt handler om å være from for å bruke ett gameldags ord. Det som når jødene bruker kippa. Man bruker det for å komme i hu Gud.

Kristin. sa...

salam kaos kontroll
Jeg er helt enig med deg i alt det du skriver. Og jeg skjønner ståstedet ditt alt for godt (for jeg har tenkt tankene selv ) Jeg var "usynlig" muslim i 6 år før hijaben kom på. Mye handler om å utvikle meg som ett meneske og få en dypere tro for min del, det betyr ikke at jeg ikke trur at du ikke har en dyp tro, men jeg snakker ut fra mitt ståsted. Samtidig så er det den retten til å være meg og få lov til å velge mitt utseende uten at noen føler ett behov hele tiden for å markerer sin motstand mot det. For jeg er jo forsatt meg :)

Trollmora sa...

Flott! Kristin er her :)

Jeg syns Kaoskontroll har gode poeng her.... og jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver der altså! Samtidig så er det slik at jeg vil kjempe for andres rett til å bære rosa tresko, sin pin fra losjen og sin hijab akkurat hvordan og når de vil.... UTEN å måtte ta imot spytting og stygge ord! :)

Men det er jo det du også sier forresten :) hihi

Ya sa...

Kjempe flott innlegg Kristin!
utrolig trist å høre at søstre blir behandlet på den måten!
det er så utrolug stygt ig respektløst!
Måtte Allah gi deg styrke og mot!
stor klem

Kaoskontroll sa...

Og jeg respekterer deg dypt for ditt valg Kristin! Det krever både sterk tro og personlig styrke.

Verden går alltid videre, og den blir stadig litt "mindre". Kulturer og land som før var utrolig fjerne kommer stadig tettere på oss. På grunn av internett, media generelt, reiser og "sommerfuglene" som slår seg ned i Norge.
Jeg håper derfor på en fremtid der folk har større kunnskaper. Og er mer åpen for, og mer uredd i forhold til, "annerledeshet" på grunnlag av den kunnskapen. Insha'Allah!

Trollmora sa...

I disse "sommerfugl i vinterland"-tider var det en nydelig metafor Kaoskontroll!

Åshild sa...

Jeg ville aldri sagt noe til, kjeftet på eller vist negativ adferd til noen som går med hijab. Likevel er det ikke til å forstå for meg at noen vil gå så langt for sin tro at de bruker det.

kristin sa...

Og det forstår jeg godt at du synes åse i bestemors hage. Det er jo der man er forskjelig.

EllenSand sa...

Jeg synes det er skrekkelig at mennesker reagerer på slike måter som er nevnt i innlegget når de ser kvinner med hijab.
Mitt syn på hijab? Jeg er ikke sikker på om jeg vet nok. Jeg har forstått det slik at man skjuler hår, eventuelt kropp og ansikt for ikke å vekke attrå hos menn. Stemmer det, blir det for meg et veldig langt skritt tilbake i forhold til likestilling.
Sånn generelt har jeg veldig vanskelig for å forstå hvordan man kan finne på å leve etter regler skapt av menn for noen tusen år siden. Det gjelder alle religioner. Jeg blir temmelig opprørt på kvinners vegne når jeg ser det som skjer f.eks. i Israel, kvinner må gå med skjørt og sitte bakerst i bussen. Hvis ikke blir DE kalt hore eller spytta på. For meg virker det som de fleste religioner er kvinneundertrykkende. Eller kanskje menneskeundertrykkende. Og da snakker jeg praktisering av religion, tolking av religion. En drøss med regler for hva man IKKE skal gjøre, hva man KAN gjøre, hva man MÅ gjøre. Hvorfor kan man ikke helt enkelt og greit bare være snill og grei? Jeg tror religion egentlig handler om politikk. Det har det gjort til alle tider. Det handler om makt og økonomi.
Beklager om jeg skuffer deg Trollmor, men for meg vil religion alltid være ubegripelig. Jo mer konservativ, jo mer ubegripelig.
Ellen :)

Anonym sa...

Det første jeg vil si er: Fantastisk! :)
Fordi du forteller hva som faktisk skjer i din hverdag. Kunne flere fortelle hva som egentlig skjer, enten de er kristne, muslimer, eller hva, så kunne vi alle få frem at oppdragelse og folkeskikk er viktig uansett hvem man er.

At noen kan få seg til å si og gjøre slik som du forteller, det er for meg helt uforståelig. Jeg har en kristen oppdragelse, og jeg har også pga min hørselshemming erfart mye av det du opplever, så det er ikke ukjent for meg.

Jeg er ikke muslim, jeg føler heller ingen tilhørighet til noen religioner, selv om jeg har en liten buddha figur stående hjemme, men det hindrer meg ikke i å vise respekt overfor andre mennesker. Så, ja, det er mange som er rett og slett barnslige rundt om kring i sin oppførsel mot andre mennesker.

Trollmora sa...

Hvordan kan du skuffe meg Ellen, skjønne Hulder fra øyene? Nei,,,, jeg syns tvert imot at svaret ditt er både oppklarende og flott!

Jeg er sikker på at mange både muslimer og ikke-muslimer er helt eller delvis enig med deg! :)

EllenSand sa...

Jeg må bare legge til så det er veldig tydelig. Jeg synes det er VIRKELIG forferdelig at folk er så stygge mot damer med hijab. Men disse menneskene bruker sikker også ord som homojævel, nigger og pakkis. Og de liker helt sikkert ikke feminister. Slike folk er DUMME. Farlig dumme.
Tannlegen til barna mine bruker hijab. Jeg synes det er rart at noen velger det, men det er jo ikke det som står i hodet mitt hver gang jeg treffer henne. Det jeg tenker er at hun er søt og at hun er en flink tannlege.
Ellen :)

Trollmora sa...

Ege Denne, her sier du noe viktig... selv om vi ikke forstår noe, selv om vi ikke er enig, så skal vi respektere andre og dems valg... uansett hvor de tilhører på skalaen, eller hva?

Kun ved å bygge broer av forståelse og respekt kan vi klare denne nye verdenen vi har vært med å utvikle som blir mer og mer grenseløs.

Trollmora sa...

Kjempeviktig det du sier der Ellen!
Hun er først tannlege, så er hun kvinne og etterpå legger man merke til at hun er praktiserende muslim :) Flott! :)

Ellers er jeg enig.... de menneskene som tillater seg å snakke sånn til Kristin er neppe de som leser Dagsavisen :) *ler*

kristin sa...

Jeg trur det å skla skule håret eller kropp for å ikke vekke fristelse for en mann er en lit sjofonistisk tankegang. det finnes like mange men som synes vi hijaber er like så atraktiv som en annen kvinne. Så den påstanden går mot sin hensikt enda jeg vet at mange velger å forholde seg til den påstanden. For meg så blir det heller en religjøs setting.Det blir en måte å huske vår skaper. jeg personlig kunne aldri ha tenkt meg å ta på mere klær for en mann. Man gjør det for Gud, misforstå meg rett.

kristin sa...

Nå ble det litt ordfeil her. Slik erdet med unger som henger på deg når mamma er opptatt. @ege, jeg er tunghørt jeg også. Tidligere briskebyelev. Vi bor i en verden hvor misforståelse er vanlig.

Annemor sa...

Jeg er et meget sekulært menneske og forstår ikke dragningen mot noen av åpenbaringsreligionene. Av den grunn forstår jeg heller ikke at kleskoder som hijab eller nonnedrakter er nødvendig. Eller ønskelig. Eller nødvendig.
I min enfoldige verden er tro noe en har eller ikke har. Og den bærer man i seg og ikke på seg.
Nok om det.
Å skulle hetse, plage eller mobbe noen på bakgrunn av tro eller klesdrakt i den ene eller annen retning, er forkastelig og dårlig oppførsel, rett og slett.
Jeg pleier å si at om Gud finnes, så har h*n ingen religion, men menneskene trenger sine livsløgner og skaper religioner.
Sett fra en annen vinkel, kan det være meg som tar feil. Det vet jeg ikke.
Men jeg tror nok du visste hva du gikk til, den dagen du bestemte deg for å ta på deg en hijab, som vel egentlig er et stammeplagg?
Ha en fin kveld og et godt liv.

Trollmora sa...

Interessant mormor :-) er hijab et stammeplagg altså? Hvilken stamme, hvor og hvor kan jeg lese om det? :-)

Ellers forstår jeg godt ditt sekulære ståsted og selv om jeg er et troende menneske så deler jeg noen av dine synspunkt..... men som du sier; man oppfører seg normalt til folk uansett hva de velger å kle på seg eller av seg.....

Pia sa...

Ufin oppførsel, kalle andre for horer, o.l., hører ikke noen steder hjemme.
Jeg er enig med kvinner som Åshild og Ellen.

Elin sa...

Uansett hva du tror på eller ikke tror på,hva du har på eller ikke har på så bør alle behandles med respekt.

Vi er da alle MENNESKER, først og fremst. Der har du min filosofi.

Hårreisende det du opplever, Kristin.

Annemor sa...

Om jeg ikke husker feil ble hijab brukt av en del av noen nomadiske ørkenstammer mellom annet berbere for å holde flyvesand vekk fra ansikt. Med andre ord (om min gamle lærerinne feilinformerte meg) hadde hijaben en praktisk hensikt før man "adopterte den" som et religiøst plagg.

kristin sa...

nei den hadde ikke en praktisk hensikt. men blant nomadene brukte både kvinner og menn noe for å dekke ansiktet med. Det religjøse aspekte er nedtegnet i koranen og forskjeilge haditer.

Annemor sa...

Jeg trodde jeg hadde lest koranen, men jeg erindrer ingen spesifikk "beordring" av bruk av hijab, bare til anstendig klesdrakt?
Hijab betyr vel slør og dette sløret ble vel brukt til vern mellom annet mot sand før islam ble funnet opp?
Misforstå meg riktig. Jeg liker å vite hva som er riktig, derfor dette lille "maset".
Ha en fin kveld.

Trollmora sa...

Jeg tror du er inne i honningkrukka der de lærde sitter å strider seg jeg mormor :)

Annemor sa...

Skulle ikke forundre meg det minste.
Har det med å rote meg inn i honningfeller :-)
Ha en fin kveld.

Trollmora sa...

Nei huff det var da aldeles ikke ment som noen felle verken av den ene eller den andre sorten :-)

Barbros lille verden sa...

Dette var virkelig et tankevekkende innlegg, takk!
Jeg er enig med flere over her, uansett hva slags ståsted man har er det normal folkeskikk som gjelder.
Som Pia også sier, enig med Åshild og Ellen over her.
Spennende meningsutveksling!

Trollmora sa...

Barbro, jeg er så enig!! Dette var fryktelig lærerikt for meg og for forhåpentligvis flere :-)

Jeg syns det er viktig at det skal være rom for alle meninger og tanker så lenge respekt er nummer 1! :-)

Huldra sa...

Bra innlegg!
Her tar du jo opp en hel masse tanker man ikke selv vet, om man ikke er i den situasjonen. Ja jeg vet at det er tøft å gå med hijab, men jeg har nok ikke tenkt tanken videre om at barna blir affektert, og hvordan dette dras videre i feks. skolesammenheng. Jeg synes det er horribelt å høre at man i et så opplyst samfunn som i dag, kan få seg til å reagere på denne måten. Hadde de stoppet opp og spurt deg hva hijaben egentlig symboliserer er det en ting, men når man viser seg så forutinntatt og slenger dritt og viser fingeren er det fullstendig lavmåls.
Veldig interessant tema, som jeg faktisk diskuterte med søsteren min forrige måned. Da satt vi i Egypt og merket oss alle damene som var dekket til, og heller ikke var fremme i gatene på dagtid- uten mannen sin. Vi undret oss begge to, men hadde vidt forskjellige synspunkter på hvorfor. Da vi kom inn på om hijab var valgfritt eller ei, reagerte hun nettopp med harme. Hun hadde ingen tro på at det var mange kvinner som valgte dette selv. Jeg tror faktisk hun representerer flertallet med dette synet..

Jeg synes det er flott at du står frem med valget ditt. Det krever en tøff kvinne å gjøre det.
Mitt spørsmål blir vel det å gå i dybden om hvorfor du har valgt dette?
Jeg tror de fleste har en tro om at hijaben skal dekke håret for at kvinnen ikke skal være fristende for mannen, og det hadde vært interessant om du fulgte opp dette innlegget med et rent "hvorfor" kvinnen velger dette. Kanskje man får et litt annet syn på ting? Gjennom åpenhet og kunnskap får man også mer forståelse. Kanskje det er mulig å få snudd tanken til noen sneversynte mennesker.

Salut fra Huldra! :)

Trollmora sa...

For en flott kommentar huldra!!! Tusen takk!
I dag har jeg forstått at jeg bør lage et eller fler dybdeinnlegg angående akkurat det du tar opp... hvorfor.... symbolikk.... tilhørighet osv...

Jeg tror desverre også at mange mener at hijab er noe som bokstavelig talt blir dratt over hodet på kvinner.... vi må få en oppklaring i dette tror jeg :-)

Igjen, takk for en nyansert kommentar

Ragnhild sa...

For et flott innlegg. Først må jeg si at jeg syns det er totalt uakseptabelt at folk sier og oppfører seg slik mot deg og ikke minst mot dine barn.

Folk sier og gjør altså så veldig mye rart, og det er dessverre noe man opplever fra barnsben av.

Mitt inntrykk er at mange opplever det som skremmende eller i det minste uakseptabelt når noen viser sin religion. Vi lever i et land med statskirke, men det er ikke allment akseptabelt å være kristen. Om du er kristen, bør du ikke vise det for omverdenen.

Da vi døpte vår førstefødte i sommer var det en veldig tydelig kristelig handling, og vi ville ikke døpt ho om det ikke lå en kristelig overbevisning bak det. I dåpen opplevde vi at normalt oppegående høflige venner vi hadde invitert til dåpen, syns det var naturlig og på sin plass å si at de syns statskirka er noe herk, at det å døpe barn er noe tøys, at det var kjiiipt å måtte overvære en gudstjeneste. Alt dette kunne de si og det opplevdes som at det var sosialt akseptabel oppførsel. Min magefølelse var at det ikke ville vært akseptabelt av meg å si "vi ønsker at vårt barn skal oppdras i den kristne tro" som et svar. Fordi det å snakke om religion som religiøs er "ikke tillatt".

Poenget mitt er at religiøsitet virker å være sosialt uakseptabelt i Norge, og da er nok hijab veldig mye å svelge. Og det er i tillegg viktig å være oppmerksom på at det ikke bare er såkalt dumme folk som føler det naturlig å oppføre seg som duster, det er sosialt akseptabelt i mye større grad enn vi trur. Og det burde det IKKE være.

Trollmora sa...

Bøllemamma tusen takk for en viktig kommentar og bidrag i debatten! Jeg er så enig med deg i det du skriver her at med noen få endrede ord kunne det du skriver like gjerne vært skrevet av meg :-)

Hva er det med religion som skremmer folk egentlig?

Ragnhild sa...

Godt spørsmål, Trollmora. Generelt er vi opptatt av å ikke vise følelser, og jeg lurer på om ikke dette med redsel for religion stammer fra samme plass.

Har tenkt og tenkt, men det er det beste svaret jeg har.

Kaoskontroll sa...

Jeg tror redselen for religion har en stadig saftigere grobunn i ekstremisme. Noe de fleste av oss frykter, fordi det er umulig å diskutere rasjonelt og fornuftig med mennesker som blåser av alle argumenter som er i strid med deres overbevisning. Uansett hvor gode argumenter man stiller med.

Og ekstremister gjør seg stadig bemerket i samfunnet. Om de så er rasister, ekstremislamister som er villige til å drepe tilfeldige, kristne som mener Breiviks handlinger var Guds straff for Norges holdninger til Israel, m.m.

Vi skremmes av hatet eller intensiteten som driver dem. Som vi ikke kan forsvare oss mot, fordi rasjonelle argumenter altså ikke biter på slike.
Og fordi mange av dem som ytrer seg med slik urasjonell (for oss andre) intensitet skyver religionen foran seg og sine standpunkter er det blitt litt slik at samfunnet ellers tar avstand fra det religiøse aspektet generelt.

Jeg tror mange i et "intimt" lag ville kunne innrømme at de tror det finnes noe større enn oss. Gud, i en eller annen form. Men selv det å si at man er kristen, i Norge, som har statskirke, er blitt noe litt "tvilsomt". For kaller man seg kristen tyder det for mange på en religiøs overbevisning som går utover det jevne "Jeg tror... litt... og det er forøvrig noe privat!". Og det linkes fort til ekstremisme. Dette urasjonelle, som vi frykter.

Så man kan på mange måter si det er en mental antireligiøs bølge i samfunnet i dag. Og den går nok også utover de som er moderat religiøs, glad- og tolerant- kristne, eller hva det nå det skal kalles når man har sin tro, uten å være ekstrem eller fordømmende.
For dersom man er religiøs nok til å kalle seg religiøs... hva ligger da "skjult" bak? Er det sikkert at personen ikke er ekstrem og fordømmende... slik egentlig?
Altså, man er ikke bare LITTEGRANNE narkoman, eller LITTEGRANNE pedofil...

En ekstrem sammenligning der på slutten, men så dyp er frykten vår for de urasjonelle overbevisningene blitt at man også tenker (ubevisst tror jeg) at man ikke kan være littegranne religiøs, eller akkurat passe av det. Iallefall ikke når man er så overbevist at man "står frem" og kaller seg religiøs. For da tror folk fort at man bare innrømmer "toppen av isfjellet"... og frykter resten.

Jeg må forresten øve meg på å skrive korte kommentarer! ;)

Klem

kristin sa...

Nå skrev du faktsisk det ejg tenkte kaos kontroll

Shy sa...

Her var det debatt.....
Hijab eller ei, du er iallefall ei flink skrivedame:)

Trollmora sa...

Trenger ikke øve deg for min del, jeg koste meg med kommentaren din jeg, kaoskontroll, hele veien.
Jeg tror du har rett i det du sier. Det er ikke stuerent å tro på Gud verken i den ene eller den andre formen. Da jeg fortalte min vennekrets at jeg var blitt dypt troende, fikk jeg mange reaksjoner som spant seg fra vantro til glede.... og der startet også en serie med 'nei det passer ikke for meg i dag altså' runder og jeg sitter igjen med en håndfull gode venner som ikke ble redd og som selv har et forhold til Gud.

Hijab er et såpass sterkt symbol for veldig mange tror jeg, at det representerer i ytterste konsekvens ekstremisme og terror for noen...

For meg fungerer det kun som en identitetsmarkør, jeg ser en dame med hijab og forstår at hun er muslim.

Men ikke spør meg om niqab og burka.... der har jeg andre følelser kjenner jeg :-)

Bird on a wire sa...

Jeg kjenner på meg at jeg godt kunne tenke meg at Kristin oppklarte litt mer om bruk av hijab. Mange av oss tror at plagget brukes nettopp for å gjøre kvinner "mindre fristende" for menn. Hva var den opprinnelige hensikten, og er det derfor den fortsatt brukes i dag? Brukes hijaben av forskjellige grunner av forskjellige kvinner? Og hvorfor ønsker muslimske menn at kvinner bruker hijab? Jeg har en masse spørsmål rundt dette som du sikkert skjønner :)

At du blir behandlet på en så ussel måte er helt forkastelig. Det forteller mye mer om disse menneskene enn hva hijaben forteller om deg.

Trollmora sa...

Spørsmålene og funderingene er notert :-) mulig Kristin svarer nå men det krever nok litt mer plass enn et kommentarfelt å skrive de svarene :-)
Jeg tror det er mange som deler de samme fundereingene.... :-)

Kristin. sa...

Til not so hot.
Det var gode spørsmål, tusen takk.
Jeg trur (og det er min personlige mening)at noen velger det med en overbevisning på at ikke tiltrekke det andre kjønn, og for noen er det blitt ett politisk syn. For meg personlig er det ett ett religjøs symbol.For mange som er født inn i islam er det noe man gjør uten at man refleterer over det. I Marokko er det vanlig å ta det på når man er gift. Da har hijaben blitt en kulturell ting og ikke en religjøs ting. Det å velge å ta det på etter min overbevisning, er i mange tilfeller litt vanskelig å forklare. Det handler om å tru, det handler om å føle at man gjør det riktige innfor islam. Men om jeg skriver side opp og side ned for å forklare kan det bli alikavel vanskelig å forstå, man er så på forskjelige sydpoler,det er derfor hijab er så betent. Man legger så mye følelser i det tøystykke, så på noen områder er det bare ett tøystykke og på andre ommråder så er det religjøs symbol. Litt kort forklart. Den opprinnelige hensikten var å være gjentegnene ogsømmelig. Det er derfor påbudet kom i koranen. Men vi snakker så mye om kvinnens hijab og ikke så mye omm mens. De har en hijab de også, desverre (min menin) er de flinke til å ikke praktisere det. Men det kommer uansett ned til å ha en overbevisning om at dette er korekt å gjøre etter din religjøse tro.

Bird on a wire sa...

Takk for oppklarende tilbakemelding. Vi har heldigvis frihet til å tro på det vi vil, og ingen skal behandles dårlig ut fra hva de velger å tro på. Det er tøft av deg å vise din tro så åpenlyst, nettopp fordi mange forbinder særlig islam med ekstremisme, terror og kvinneundertrykking. Personlig vet jeg for lite om islam til å forholde meg negativt eller positivt, men jeg er ganske sikker på at det finnes mye positivt med islam akkurat som det gjør med de fleste andre religioner.

Igjen må jeg si at behandlingen du får og har fått er forferdelig. For å endre holdningene tror jeg på mer åpenhet, mer forklaringer, mer forståelse og mer toleranse.

khadija sa...

@mormor: Om du kollar ett par generationer tillbaks så klädde ju skandinaviska kvinnor sig på liknande vis, lång kjol och huckle ;) Kanske för att skydda sig mot snöstormen i stället för sandstormen, fast jag tror ju snarare att det här med avkläddhet är ett steg bort från våra egna skandinaviska kulturella värderingar.Varför har det plötsligt de senaste 50 -70 åren blivit förtryckande att använda huvudbonad?

Gladie sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bente sa...

Hallo trollemor og Kristin og alle de andre. Jeg har lest gjennom kommentarene. Og kjenner at jeg blir glad. For vi vi gjerne forstå. Vi vil gjerne forklare. Tenk hvis vi tok oss like god tid hver gang noe viktig skulle diskuteres?
Det er også befriende at en debatt engasjerer.At det ikke bare handler om gardiner og hyggelige ting bestandig!

Gladie sa...

Først vil jeg gjerne få uttrykke min sympati med deg ift de stygge reaksjonen du har fått. Den slags hører ikke hjemme innenfor folkeskikken.

Når det er sagt, så undrer jeg meg over bildet som bloggeier har valgt som illustrasjon til dette innlegget.

Jeg vil gjerne få gjøre oppmerksom på at til de fleste bunader hører det et hodeplagg, som oftest et skaut i lin med broderier som står i stil med den enkelte bunad. Skautet dekker håret og skal knytes under haken. Dersom du velger å bruke hodeplagg til bunad, er det dette skautet du skal velge (og dersom du ønsker å bruke veske er det bunadsveske du skal bruke, ikke f.eks Gucci-veske). Jeg anbefaler derfor bloggeier å ta vekk bildet av bunad med hijab, da det signaliserer manglende respekt for bunaden og er unødvendig provoserende som illustrasjon til et innlegg som handler om det å bli respektert for sine klesvalg.

Så, til det religiøse. Jeg personlig har ingen tillit til noen som helst religion som innebærer å stole på menneskelige fortolkninger. De færreste mennesker er verd min blinde tillit og tro. Derfor velger jeg å dømme en religion ut fra "det som står skrevet".

Jeg tror på min Gud som sier at vi skal være full av ydmykhet, respekt og kjærlighet. Jeg aner ingenting om Islams hellige skrifter, men Bibelen uttryker denne kjernen på ulike vis. Det innebærer ydmykhet, respekt og kjærlighet i valg av klesdrakt, i valg av personlig opptreden i samspill med andre mennesker etc. Matteus 6 har noen "bud" for hvordan man *ikke* skal opptre. Når vi gjør gode gjerninger skal vi sørge for at ingen andre enn Gud ser oss, han som ser alt. Når vi ber skal vi sørge for at ingen andre enn Gud hører oss, han som hører alt, etc.

For meg er min tro derfor et personlig forhold mellom meg og Gud, og Bibelen som jeg tror på sier at det er slik Gud ønsker at det skal være.

På denne bakgrunn *føler* jeg at ditt valg av klesplagg tar vekk fokus fra ditt budskap. Du opplever det selv, folk blir så provosert av hijaben at de ikke tar seg tid til å bli kjent med deg før de dømmer deg.

Men du er faktisk ikke så mye annerledes selv. du dømmer folk etter utseende og oppførsel, du også. Den eneste forskjellen er at du velger å ikke si det direkte opp i ansiktet på dem. Jeg må få tilføye at jeg selv er akkurat likedan. Det er fryktelig lett å dømme folk etter utseende og oppførsel.

Når vi begge vet dette, burde vi ikke da innrette oss etter dette? Burde vi ikke gå bort til fyren med Kiwi-ølet og fortelle ham om Guds berusende glede? Burde vi ikke fortelle moren til "hanna montanakopien" at det finnes folk som tenner på små barn og at det kanskje hadde vert lurt å ikke kle barnet slik at hun ble offer for slike perverse folk?

Jeg er helt sikker på at dersom jeg kommer bort til montanamoren med korset hevet foran meg og bibelen i handa og sagt hun var en fordømt synder, så ville hun blitt provosert og muligens kommet med ukvemsord og en hevet finger, og i alle fall skygget banen. Det ville i så fall ikke gagnet barnet det minste.

Du og jeg kan trolig enes om at barn bør skjermes fra lystene til gamle griser. Så er det da ikke faktisk vår plikt å sørge for at moren tar til vett?

Dersom svaret er ja, og det betyr å møte moren uten bibel og kors, eller uten hijab, for at hun skal høre budskapet vårt - burde vi ikke da bite i oss noen prinsipper for *barnets* skyld?

Med vennlig hilsen og i tro på gjensidig respekt og forståelse på tvers av religion og hudfarge, Irene Grøneng

Trollmora sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Trollmora sa...

Jeg syns det er vakkert med hijab til bunas og forholder meg til de som styrer med dette, som for eksempel Øystein Nordås på Husfliden i Lillehammer som nå mønstertilpasser bunadene de selger slik at de kan lages med hijab!
Dette er en selvfølgelighet spør du meg og jeg syns det illustrerer hvor vi er i denne verden.

Jeg har også lest min Bibel, Min Tora og min Koran og de er bemerkelsesverdig like. DU kjenner nok godt til Babels tårn. Det er dette vi her lever midt i. Babels tårn.

La oss nå være enige om at vi er uenige og være til berikelse for hverandre og ikke bare tenke på at veien til en bedre hverdag går igjennom Guds frelse eller trosbekjennelsen. Vi bør fungere som Guds skaperverk og møte våre medmennesker med Gud i hjertene våre, noe som jeg tror vil fungere like bra som Bibelen i hånd.

Forøvrig setter jeg ikke helt pris på sammenligningen mellom kors og bibel og hijab. Dette er to forskjellige områder, 2 forskjellige virkemidler og to forskjellige ting rett og slett.
Skulle man snakke i sammenligningens ånd tror jeg at paralellen til Bibel og Kors måtte blitt Koranen og bønnekjedet.

Jeg tror på at vi lar folk være folk, slik de velger å være folk :) Og det gjelder for meg og deg også :)

Ha en god dag videre

Trollmora sa...

Bente :) Jeg er så enig med deg! Dette er en debatt jeg har satt og setter stor pris på :)

Trollmora sa...

@ khadija
Der syns jeg du stiller et godt spørsmål.....

Hva er årsaken til at det plutselig er undertrykkende å bære hodeplagg?

Gladie sa...

Den tradisjonelle bunaden har ikke hijab, den har skaut. Jeg registrerer at nevnte husflidfyr kaller de som er uenig med ham for "bunadspoliti", en lett gjenkjennelig hersketeknikk. Saken er at vi alle kan kle oss provoserende og vi alle kan la være. Dersom valgene vi tar fører til reaksjoner og vi vet det før vi foretar valgene, så er deet også vårt valg hvordan vi reagerer på reaksjonene. Den som velger hijab til bunad på 17. mai må gjerne gjøre det så lenge vedkommende ikke dømmer folk som blir provosert av dette. Også det handler om respekt.

Det virkelig interessante er ikke menneskelige valg med påfølgende reaksjoner, men de hellige skrifter. Så hva sier Islams hellige skrifter om hijab?

Trollmora sa...

Jeg ser du ønsker å stemple denne forretningsmannen som ikke helt seriøs, så jeg velger å si at også seksjonsleder i Bunad og FOlkedraktrådet; Anne Kristin Moe heller ikke er negativ til hijab og bunad.

Gladie sa...

Dette handler ikke om hva verken jeg eller du eller en industribedrift mener eller skulle ønske eller synes er rett og rimelig eller ser oss tjent med å etterkomme ønsket om.

Det handler om følelser. Følelser hos enkeltmennesker. Følelser som man kan like eller ikke like. Følelser som man kan velge å provosere frem eller la være. Følelser som man kan velge å la seg provosere av eller la være. Og ikke minst hvorvidt vi tolererer å få til dels særdeles negative reaksjoner på de valgene vi faktisk gjør.

Som mor må jeg spørre meg: Dersom min sønn blir mobbet, skal jeg lære ham å sloss eller skal jeg lære ham diplomati?

Trollmora sa...

Det valget og likeså konsekvensene av det er helt og holdent ditt :-)

Gladie sa...

Nei, det er jo faktisk ikke det. For det er min sønn som må bære konsekvensen. Det er han som i verste fall kan bli livstruende skadet hvis jeg velger feil.

Trollmora sa...

Da er det nok best at du velger riktig :-)

Gladie sa...

Akkurat. Så lett men akk så vanskelig. Tusen takk for en interessant diskusjon og ha en riktig god natt :)

Kristin. sa...

Men hva er norsk kultur ? er det bare klær? Mine barn spiser brunost på skiva og synger mannen som gikk i veaskog. De går på ski og aker.De går på norske skoler og barnehage, jeg jobber og deltar aktiv i sammfunnet.Jeg har faktsik godt så langt med å kjøpe mat til min atteist nabo som ikke hadde noe. Jeg er ofte hos naboen min som er syk, Stemmer når det er valg.Er i mot halloween og valetinerdagen siden det er amerikansk kultur, barna mine går julebukk siden jeg er opptatt med å ta vare på tradisjoner.Er du like kritiske mot punkere eller blits tilhenngere. Fok utrykker seg gjennom klær og utsende.Diskusjon for meg er ferdig. jeg har ett liv og en familie å være sammen med. Det trist at ett demokratisk land som norge er at det skal være nødvendig for meg å skjekke min nærbutikk tilfelle min kjære rasist er der. det skal være unødvendig at jeg må gå til anmeldelse for at jeg ikke føler meg trygg. Det er trist at det florerer så mye hat fordi man har gjort ett valg som er personlig men synlig. Jeg bruker bunad med hijab, hijabben står til bunaden. Men det gir ingen rett til å kristisere min synlighet. Og nej jeg dømmer ikke en mamma som kler barna sine i hanna montan stil. Jeg forventer faktsik at de forstår holdningen selv. En alkoholiker blir ikke bedre for at jeg kommer med koranen i handen og begynner å predike, en alkoholiker blir bedre når han bestemmer seg for å klare dette. Det er en sykdom. Og da kan jeg være tilstede ( vi har mange alkoholikere i våres familie)

Trollmora sa...

Og jeg Kristin er, ikke overraskende, enig med deg :-)

Gladie sa...

Jeg vil bare peke på at også andre kan føle seg utrygg. Andre kan også være redd for å gå i butikken for å møte folk som mobber dem. Du er ikka alene, selv om det ikke er noen trøst. Dette handler om å skille seg ut. Det handler om å *tørre* å skille seg ut. Barn kan ofte ikke velge om de *ønsker* å skille seg ut eller ikke.

Hijab - og andre klesvalg - sender signaler. Jeg personlig tolker din bruk av hijab som at du *ønsker* å skille deg ut, at du ønsker å tydeliggjøre at det er forskjell på deg og meg.

For å ta et mindre sensitivt eksempel. Jeg vet at jeg risikerer å få dop og kriminalitet med på kjøpet dersom jeg velger å ta kontakt med en gjeng i HA-uniform. Jeg vet at jeg risikerer å få gatekamper med på kjøpet hvis jeg velger å ta kontakt med en gjeng blitsere. Derfor holder jeg meg unna både HA og blitsere.

Personlig bryr jeg meg katta om ditt valg av klesdrakt, men det sender signaler til meg og andre. Dersom du ikke liker hvordan disse signalene blir oppfattet, så må du enten gjære noe med signalet, eller du må gjøre noe med folkene som tolker signalene.

Det bor fem millioner mennesker i Norge. Dersom du ønsker at hver og en skal respektere deg og like deg uansett hvilke valg du tar, så har du en formidabel jobb foran deg. Lykke til.

Trollmora sa...

Selv om jeg syns du har et par gode poeng mener jeg at du tar grunnleggende feil i å trekke paralleller mellom ha og hijab. Jeg mener også det er helt feil å si at hijab sender signal om noe som helst annet enn 'her har vi en kvinne som tror på Gud'. Hijaben sier ingen verdens ting om verken politisk-religiøs holdning eller personlighet. Ingenting om nivå på utdannelse eller etnisk tilhørighet. Ingenting om mangel på eller andre kulturspørsmål.
Hijab blir i dette kommentarfeltet også oppfattet som et kvinnelig hodeplagg noe som er bare en del av tilfellet.
Hijab er bekledning, oppførsel, livsførsel og religion satt inn i et regelverk for både kvinner og menn. Hodeplagget noen muslimske kvinner bærer er bare en del av hijab-begrepet.

Akkurat som katolikker har sine regler for det meste, sørgetid, gift eller ikke gift, pilgrimsferd osv..... som alle inneholder kleskodeks, har muslimene det samme.

Fred

Gladie sa...

Vi kan være enige om at alle *burde* respektere alle og at alle *burde* være venner. Saken er at slik er det ikke, og hver og en av oss må deale med realitetene på den måte vi føler fungerer best.

Unknown sa...

Heeeeei!
Så kjekt å komma inn te deg igjen trollemor! Har savna deg og innleggene dine ja.
Og så komme eg rett inn i ei heftig kommentarrekke her ser eg :o)

Eg må sei te deg Kristin at det var veldig flott, ærlig og modig skrevet. Eg må innrømme at eg ikkje har tenkt så masse på disse problemstillingene, da det ikkje e ein del av kvardagen min.
Eg trur de fleste negative reaksjoner fra andre kommer pga uvitenhet og usikkerhet. Det e synd og trist, men sånn er det i mange sammenhenger. Da e det viktig å stå modig i sine valg og leve slik som en vet er rett for seg selv. Kim e nåken av oss te å sei at våre valg er "rettere" enn andre sine??? At vårt tankesett er rett og alle andre har feil? Hvis me vil at nåken skal respektere oss og våre valg, så må me jo respektere andre og. Kan me ikkje bare respektere at me e forskjellige og hylle mangfoldet istedet for å være redde for det?

You go girl!!!!

Trollmora sa...

Hør Hør!!!
I agree! :)

koselig å se deg her i kommentarfeltet også :)

Anonym sa...

Sluttet å lese da jeg så det Norske flagg som muslimsk. Krenkende og respektløst.

Trollmora sa...

Da leste du ikke mye :-) men jeg tror neppe du ville hatt noe utbytte av å lese videre uansett så avgjørelsen om å stoppe å lese var nok helt riktig :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...