29. sep. 2010

Hva er ære med en død kone?


Bilde scrappet av Trollmor
 Ja.... man kan lure seg på dette altså. Ære.... vi har jo ordet her i kalde nord men vi klarer ikke engang å fatte konturene av hva det er ære faktisk betyr for andre mennesker i andre kulturer. Og om vi aner omrisset av det så blir vi så kvalm, forbannet og triste at vi ikke VIL forstå mer. Takke Gud for det!

Jeg leste Mammadamens blogg i går kveld før jeg skulle sove.... og jeg fikk ikke sove. Dette med æresdrap og voldshandlinger som skjer med æren som fortegn er noe som engasjerer meg voldsomt. Jeg har enda ikke lest Robert Fisks artikkel som Mammadamen refererer til i sitt innlegg, men har store planer om å gjøre det i kveld.

Vi vet jo nok, uten denne artikkelen... vi vet jo at ÆRE er et begrep som finnes, brukes og utnyttes i stor skala. Selvfølgelig skal mennesker få leve etter æresbegrepet; jeg syns til og med det kan være fint og vakkert å se og oppleve familier som er opptatt av ære på en sunn måte der de definerer ære som livsverdier og hva som passer seg for familien og hva som ikke passer seg og innenfor de rammene er takhøyden stor og portene brede. Vakkert. Men et sted underveis har noen begynnt å missforstå. Hva i all verden er det som gjenoppretter ÆREN til en familie når en av medlemmene, fortrinnsvis en kvinne, blir brutalt drept av et av de menneskene hun satte høyest? Gjerne av en eller annen bagatell som ikke er mulig å fatte for oss andre...

Scrappet av Trollmor
Jeg vet ikke, jeg kjenner for dårlig til alle kulturer der æresdrap skjer, men jeg kjenner veldig godt noen kulturer der det skjer og det jeg kan konkludere med etter egen erfaring er at kunnskapsnivået til mennesker i slike kulturer ikke akkurat ligger på Høyskolenivå. Æresdrap skjer ikke i land der man har tradisjon for høy utdannelse for begge kjønn, demokrati og velferd. Men det skjer i land der man har hatt sterke, mannlige, ledere som har fått gått i bresjen for en kollektiv formening om hvordan hellige skrifter og gjerne andre tradisjoner skal tolkes og holdes ved hevd. En mann har ofte fått bestemme hva ALLE mener. "Den kloke mannen sier det jo så da er det jo sant"

"Vi kan ikke gjøre noe her oppe i nord..... " Å jo da det kan vi.... vi kan bygge broer der det lar seg gjøre, vi kan sørge for at våre barn viser til innvandrerbarn hva demokrati er, hvor viktig det er å gå på skole, å delta sammen med andre, vi kan sette oss inn i tradisjoner og kulturer som IKKE har så negative fortegn som temaet i dagens innlegg, vi kan slutte å være redd innvandrerkvinner og heller invitere dem, bli kjent med dem snakke med dem og la dem fortelle oss hva DE tror må skje for at det skal skje en forandring.
Mennene kan vi bare glemme. De har vært enerådene diktatorer over så lang tid at mange av dem påstår enda at "Våre kvinner er virkelig lykkelige, de kjenner ikke annet liv en dette og det er det eneste liv de vil ha". Vi må snakke med kvinnene, få dem på banen... prøve å spille ballen på deres banehalvdel og bli kjent med det skumle og redselsfulle..... kanskje bare kanskje finner vi nøkkelen til noe der inne i det ukjente?

Det er også viktig å huske på at æresdrap ikke har noe med religion å gjøre. Ingen av de hellige bøker verken tilrettelegger for, tilgir eller aksepterer drap av kvinner og ingen av de sammen bøkene sier noe om begrepet "Ære" i den forstand at det er kvinnen som er familiens ære og må derfor være mer enn ren, beskyttet, stille, urørt og hvis ikke så kan hun drepes.

Jeg har lest om en jente som har blitt drept av sin far fordi hun ville gifte seg med en hun valgte selv. Jeg har lest om kvinner som har blitt steinet til døde av en hel landsby fordi hun har blitt voldtatt og dermed er familiens ære besudlet. Jeg har i lokalmiljøet her i Norge hatt 2 tilfeller av æresdrap. 1 i Norge og 1 skjedde i utlandet.

Vi må slutte å tro at vi kan ta inn mennesker fra belastede land, gi dem et rom med tv og internett, klær og penger og POFF så er alt bra! Vi snakker her om menn som aldri har sett et bryst og som kommer til å gå forbi terasser og hager hver dag med damer som soler seg toppløse, de kommer til å sitte på kafeer og restauranter der kvinner har på seg mindre klær enn de prostituerte har i det landet de kommer fra.
NOEN må jo lære dem at når en dame soler seg naken i hagen sin så betyr det at......................... en dame soler seg naken i hagen sin. Punktum. Ferdig.

Scrappet av Trollmor
Huff jeg er veldig engasjert i temaet og jeg prøver å holde meg noe politisk nøytral her men det er vanskelig :)
Men at jeg IKKE stemmer FRP har jeg aldri tenkt å holde hemmelig :)

Dette er alvorlig damer!
Skriv et innlegg om temaet du også!
Heia Mammadamen!

4 kommentarer:

Mammadamen sa...

Jeg er veldig stolt over å ha inspirert deg til å skrive om dette, Trollmor. Tusen takk vil jeg si. Du har så rett i at vi alle vet hva æresdrap er uten å lese artikkelen til Fisk.
Artikkelen til Fisk forteller om enkeltskjebnene, og det er forferdelig lesning, som å få harde slag midt i ansiktet. Glad for at du setter i perspektiv ift religion.

Jeg håper flere tar oppfordringen din om å skrive!

Klem Mammadamen:-)

PS Ville forresten aldri mistenkt deg for å stemme FrP!

Stine sa...

Han har brukt vanlig furuplank og sponplater som han har funnet :) Ikke noe mer avansert!

Stine :)

Lykkeliten sa...

Uff, jeg grøsser nesten av ordet ÆRE! Det har vært så nye negativt i mediaene, at det har ingen positvitet ved seg lengre! (min mening;) MEN jeg håper jo at det skal bli en slutt på det. For jeg kommer aldri til skjønne dette med ÆRESDRAP! Det er virkelig helt uforståelig for meg....

Kjekt du fikk meg til å tenke litt på andre ting! Det er så masse positivt, glade folk og bare kos i bloggverden, at det er kjekt å innemellom finne blogger som skriver om litt mer alvorlige ting:)

Ha en fortsatt strålende uke!
Klem♥

Dilli sa...

Så enig i det du skriver her! Leste også Mammadamens innlegg og artikkelen. Viktig å formidle videre ja,- jeg har skrevet ut artikkelen og skal lese den sammen med elevene mine neste uke.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...