31. okt. 2011

Hijab for dummies + takk :)

Takk for alle koselige kommentarer og hilsener fra dere. Dere skulle vært hermetisert så jeg kunne fått beholde dere til evig tid :)

En god venninne er daglig leder i MINOTENK og dette er en side du bør legge til favorittene dine å sjekke innimellom, for her kan du stå i fare for å lære en del og ikke minst utvide synsvinkelen bittelitt. Og det skader aldri.


Linda har skrevet om "Hijab for dummies".... jeg vil gi artikkelen litt vind; for det er mange tanker her jeg er enig i. Og så vil jeg at DU som leser sier noe om hva du tenker om hijab... og om du syns det er rett at en som bærer hijab skal begrenses på arbeidsmarkedet kun fordi hun bærer skaut på hodet? Hva kan du om dette skautet? Hva betyr dette skautet for deg?-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Artikkel fra Minotenk:


Debatten om hijab dukker opp med jevne mellomrom i mediebildet – noen ganger har vi det gående i ukesvis, andre ganger er det enkeltsaker. Dramatikken er imidlertid like påfallende hver gang.
NRK kjørte nylig en nyhetssak hvor det ble hevdet fra flere hold at såkalt “lang hijab” er en hindring for å få kvinner ut i jobb. Lunner kommune mener hijab river integreringsprogrammet deres i filler – at lang hijab, som særlig somaliske kvinner bruker, er et sikkerhetsproblem, bevegelsesproblem og hygieneproblem. 
Her kommer noen enkle, men grunnleggende poeng angående hijab og arbeid:
  • Kvinnene som velger å dekke mesteparten eller deler av kroppen sin på en slik måte at deres tilhørighet til islam synliggjøres er like forskjellige som alle andre kvinner. At de velger å vise deres tilhørighet til deres oppfatning av islam betyr ikke automatisk at de identifiserer seg med dine ideer om hva islam er og hvordan muslimer oppfører seg. Bli kjent med kvinnen bak klærne før du avgjør hva slags menneske hun er.
  • Kvinner som bruker stor og/eller lang hijab er klar over at det medfører begrensinger på arbeidsmarkedet og at en del yrker er uaktuelle hvis de ønsker å bære de samme plaggene eller ha samme grad av tildekking i jobbsammenheng. Det finnes samtidig en rekke yrker hvor det helt fint lar seg gjøre å bruke hijab uten hverken å være helsefarlig eller hemmet på noe vis.
  • Hijab er ikke uhygienisk – hvert i mot er det i mange yrker en fordel at håret ikke er løst. Lange hijaber tas av eller trekkes frem under toalettbesøk. Praktiserende muslimske kvinner vasker seg grundig gjennomsnittlig fem ganger om dager i forbindelse med tidebønnene og renslighet er en sentral dyd i alle retninger av islam.
  • Å blande seg bort i hva kvinner velger å kle seg med og hvorfor er utrolig frekt! Det er dobbeltmoralsk å oppfordre innvandrerkvinner til å frigjøre seg fra kollektivistiske tradisjoner, samtidig som man ikke anerkjenner deres individuelle preferanser i klesveien.
  • Det er mange reelle utfordringer forbundet med nyankomne innvandrere i tilpasningen til det norske arbeidslivet, men bruken av hijab er ikke et problem i seg selv med mindre man gjør det til et problem. Hvordan forventer man å legge et fruktbart grunnlag for en god jobbrelasjon hvis man legger som premiss at kvinnens valg av klær er et stort problem?
  • Still gjerne strenge krav til punktlighet, lojalitet og arbeidsmoral – men ikke degrader et menneske på bakgrunn av dine snevre tanker om noen klesplagg!
Linda Alzaghari, daglig leder i Minotenk


Bilde nr 2 er fra MINOTENK sine sider, det første og siste er googlet
post signature

6 kommentarer:

stallnilsen sa...

Heia,fint innlegg hos dæ og ha en fin ny uke, hilsen Lisbeth :O)

Kaoskontroll sa...

Jeg har nok et litt ambivalent forhold til hijab. Så lenge det er et 100% frivillig valg har jeg ikke problemer med det, men for mange kvinner er det et krav. Enten et "opplest og vedtatt" krav, eller et sosialt press- krav, der det hevdes at det er frivillig, men hvor kvinnene vet at de blir snakket om og fordømt dersom de velger å ikke bruke det. Det er altså ikke hijaben i seg selv jeg har noe imot, og jeg dømmer slett ikke kvinnene som bruker hijab, men jeg er imot ideen om at det er bruk av hijab som viser om du er en god muslim og et bra menneske.

Nå har jeg kopiert din ide om å ha en egen livsstilsblogg. :) Det vil nok sikkert gå litt utover hyppigheten på innleggene i interiørbloggen (spesielt ettersom jeg for tiden er mer opptatt av å trene enn å pusse opp), men jeg håper det vil bidra til at jeg klarer å holde fokus på helsen fremover. :)

Klem

Katrine Helen sa...

Takk for et fint innlegg:) Jeg har aldri vært imot hijab på jobb eller andre steder, men nå forstår jeg bedre hva den innebærer for islamske kvinner:)

Siven sa...

Fint innlegg.

Selv har jeg egentlig veldig lite kjennskap til kvinner som bruker Hijab. Det er litt rart kanskje, for jeg bor jo i en "stor" by og jeg har ikke på noen måte diskriminert når det gjelder hvem jeg omgås. Det har rett og slett bare aldri vært noen rundt meg som har brukt hijab.

Hmmm, dette må jeg tenke på.

Det eneste jeg VET jeg har tenkt er at det kan være vanskelig å samhandle med en som også har tildekket ansiktet. Ikke at jeg har opplevd dette så mange ganger, men det MÅ jo være begrensende for kommunikasjon da ansiktsuttrykk er en viktig form for deling av tanker og følelser.

Beate M sa...

Et fint innlegg. Det er viktig å minne folk på at også muslimske kvinner med hijab er helt vanlige kvinner akkurat som du og jeg under klesplagget. De er rett og slett bare oppvokst med en annen tradisjon, deriblant innen kleskode.
Er selv sammen med en muslimsk mann og er opptatt av at folk ikke kjemmer alle muslimer under samme kam. Vi er alle forskjellige :)

Huldra sa...

Bra!
Hadde faktisk noen heftige diskusjoner om dette med noen familiemedlemmer her for litt siden. De sto blindt og fast på at "alle" kvinner som brukte hijab var undertrykte. Maken til sneversynt holdning.. Skjønner debatten, men da må man også tilegne seg nok kunnskap til å underbygge påstandene.
Du har til tider brennhete temaer, og det liker jeg. :)

Nå må jeg sove, men ønsker deg god mandag, og en god advent. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...