5. aug. 2011

Hjemme fra hytta :)

Hytta er liksom et ord som så mange bruker, så mange KAN bruke og så mange har et forhold til. Men det er jo så forskjellig hva som er HYTTA for enhver av oss.
For Sjuskeline må reise flere timer med fly for å komme til hytta og kan sole seg hver dag hun er der, uansett når på året hun måtte finne på å dra.
Emmeline, på sin side, har en sånn interiørhytte som er sånn drømmehytte og som mangler bare den rette døra... der kan hun gå å stulle å stelle å kose seg blandt hvitt og blått og Greengate og mannens kaffekopper med ansikt på :)

Og så er det Trollmors hytte, som har en ganske spesiell historie, som jeg nå skal skrive om.I år 2000 var jeg på påskeferie hos mamma i hennes hytte. Jeg og Størstetrollet. Så satt vi i påskesolen på en fjellknaus ikke langt fra mamma`s hytte og så så vi utover hyttelandsbyen. Der ser jeg et lite hus stå der alene. Som om det ropte på meg nedenfra ved fiskevannet og opp i fjellet....
"Hva slags hus er det der?" sa jeg.....
"Du, det er et gammelt vaskeri de bygde i 1960, så var det noeon som kjøpte det her på 90-tallet med planer om å lage bolig av det men de har ikke kommet seg igang med det enda" sa min mor.

For å gjøre en lang historie kort; eller en lang samtale kortere:

Fra påskefjellet ringte jeg eieren, som min mor tilfeldigvis kjente, og så sa jeg ca noe så arrogant som følgende:

"Du, nå sitter jeg å ser på huset ditt her i fjellet. Og så er det slik da, at det roper på meg så jeg må nesten få kjøpe det. Jeg gir deg 15 000 mer enn du ber om. Nesten uansett hva du ber om"

Og sånn ble det til. Jeg, som på den tiden var en ganske velholden dame (god utdannelse, god jobb, god lønn, lite husleie osv) ble hytteeier over en kopp krutsterk bålkaffe der oppe i påskefjellet.

Jeg visste nok ikke hvor mye jobb det skulle bli med dette vaskeriet. Inne var det 2 rom. Det ene var et stort rom som inneholdt et provisorisk kjøkken, "stue" og sovehjørne med en trollgammel divan som luktet mugg. Der kommer jeg da, alene med en astmatisk sønn og begge er allergiske mot muggsopp. IIIhhhæææ!
Det andre rommet var bare 4 vegger og et betonggulv med stoooore renner i (for vannet skulle renne ut i vaskeriet). Gipsveggene var fulle av gamle elektriske ledninger og diverse. En rivejobb der som tok dagesvis. Det fantes et hovedinntak med vann, altså hovedkranen i dette store rommet. Der kunne vi hente vann i små bakeboller, ikke større beholdere pga plasseringen av hovedkranen.

Slik levde vi da på hytta det første året mens vi, mellomtrollet og jeg og med hjelp av venner og familie, pusset opp og laget en hytte av vaskeriet :) Vi fikk laget bad, 2 soverom, ordnet et bedre kjøkken, samlet inn kopper og kar fra overalt, handlet både kunst og antikviteter.....

Så stolte vi var :) Enn at vi hadde en rød liten (80 kvm) hytte på fjellet da, VED et fiskevann og med hele familien rundt meg i hyttelandskapet :)

Så skjedde dette:

For å si det slik er det ikke så mange som har ertet meg for at jeg valget å betale en dyr og god forsikring på hytta nå i ettertid. Jeg fikk så godt som full dekning (20% fratrekk) og selv med denne dekningen kostet dette meg 200 000. I forbindelse med vannskadene jobbet jo termostatovnene på fullt og arbeidet kostet jo mye strøm, så dette halvåret betalte jeg kanskje 20 000 i strøm. 
Så ble jo alle gulv nye innvendig, halve hytta ble HELT ny innvendig og jeg valgte å legge opp vannet helt til kjøkkenet i denne forbindelsen og litt sånn småpusk. I tillegg tenkte jeg slik at når alt er nytt og flott innvendig; da kan man ikke ha eternitt-tak, sant? Så jeg byttet taket..... PIFF POFF lappene flyr! 

Så kommer det fine da :) NÅ begynner alt å ta form slik vi liker det. Trollfar er en kjempeflink handyman og han styrer på og fikser både inne og ute :) 

Nå har vi et ekte bad :) 

Der fine gutter kan vaske av seg blomsterengen om kveldene :) 

Vi har parkeringsplass til kjøretøy og dets truser

Soverom!!!!! 


Vi har en lesekrok

Ute er det nå ryddet for skog og fyllt opp og planert; klart for plen-såing

Luksus med selvplukket pålegg på fint service :) 

Og et fiskevann der gutter kan være i dype tanker så lenge de vil

Er det rart vi elsker hytta? 

Har du hytte? (Om du faktisk har lest så langt så kan du jo svare hihi) Eller har du et naust? En tenkesten eller et sted du går til for å finne fred? 

post signature

13 kommentarer:

Hannemor sa...

Åååå... kjenner jeg får hjemlengsel og mamma/pappas hytte-lengel når jeg leser innlegget dit.

Jeg/vi har ikke hytte eller båt, campingvogn, bobil..
Denne lysten på et fristed kommer bare mer og mer med årene. Men til neste sommer er det trøndelagsommer, og da er det feriering på HYTTA :
Super-duper-mega-truper god helg til deg..

Hjertedamas blogg sa...

Hytte har vi ikke, men campingvogn og fortelt:DDDD Med do, dusjkabinett og dobbeltseng:GGG Og utsikt til nærmeste nabo, he-he. Forøvrig bodde vi 18 år uten bad, men med masse ekte norsk hus sopp, helt til vi rev hele greia, og satte opp et enkelt svensk hus, med både bad og frisk luft. Klemz grethe

Pia sa...

I dag er første dag på fire år at vi ikke har hytte. Solgte den i går. Vemodig, men riktig avgjørelse.

Havfruen sa...

Jeg har både hytte og naust. Og det koster å vedlikeholde:)) Men du verden som vi koser oss. Aldri vært i syden, aldri kostbare bilturer..det er hytta!!!!
Så ut som den drømmeplassen du har fått til:) Hyttelivet er herlig det:) Godt for ungene er det også. Og hundene:))
Fine bilder fra hyttelivet.
Fin kveld til deg og god helg:)

Whitebite sa...

hihi!

Whitebite sa...

tulla!
men jeg tuller ikke når jeg sier at vi har ingen hytte nei.
Vi brukte å leie hytter ganske ofte tidligere. Slik fikk vi oppleve ulike idylliske steder.

men det er sikkert flott å ha egen hytte, men akkurat nå har vi nok med vårt 60-tallshus..

puh.

Fin historie!

SURRESILJE sa...

Fin hytte! Vi har mamma og pappas hytte. Og siden både jeg og mannen er lærere, har vi masse tid til å få brukt den. Luksus med familiehytte! Selv om jeg på sikt gjerne skulle hatt min egen etterhvert.

Daisys home sa...

Så koselig det å få være hytteeier,ser ut til å være et skjønt sted også...selv har jeg ikke hytte,campingvogn...men et fint sted nede ved sjøen her. Hvor det lille huset som engang gjorde nytten som vårt lille postkontor på stedet, ble flyttet ifra gården vår og nede ved sjøkanten. Men dette er ikke overhodet gjort noe vedlikehold på..så det er et prosjekt som er blitt satt på vent i så alt for mange år. Så får se hva det blir til.
Men en båt har vi da, så kan ta oss noen turer med den når været tillater det. Men så var det meg og sjøen da..landkrabbe det er vel ordet som passer på meg :)

Nyt helgen:)

Shy sa...

Ja, har hytte, som eg deler med tre søsken. Hytta ligg i eit verna/freda område, -og akkurat det er ikkje enkelt.... Vi er stadig redde for at vi ikkje skal få lov å ha hytta der. Men denne plassen har vore i familien i mange år, og eg har vore der kvar sommar heile livet. Fredlegaste plass på jord, sidan ingen andre har lov å gå i land der. (Kun ankomst via sjøveien)

Hildes Scrappeunivers sa...

Jeg vil også ha hytte ;) Ser aldeles herlig ut!

Lykke til i sommerkonkurransen min! Koselig at du vil være med!

Sommerklem

Guri sa...

Herlig!!
Vi har et stabbur vi ;)
KLæm

Elin sa...

Flott!! "Vi" har hytte.. dvs min mor og far betaler og jeg bruker. Fin ordning. :-D

Huldra sa...

Du er herlig.. Måten du kjøpte det på var jo helt i en trollmors ånd, og det er herlig og høre du ikke ga det opp underveis da det stormet som verst, men fortsatte og har fått et herlig sted nå. :)

Nope, ingen hytte, men jeg har en tankeknaus oppe i skogen. Der har jeg utsikt utover dalen, og trekker meg litt lenger inn i skogen om jeg skal fyre opp bål. Der har gamle naboer laget et flott steinbål, så der er det godt å sitte og tenke, mens hunden løper løs.
Hmm.. Må finne meg en sånn plass der jeg flytter også, men det blir nok langs vannet et sted. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...