8. nov. 2011

Språktrening på 3åring

Mellomtrollet snakker litt sjuskete... altså... litt uklart da. Og vi er litt usikre på om han faktisk forstår alt han selv sier, av det han sier.... og i alle fall om han forstår alt VI sier.

Han er henvist til PPT for å se om de kan gjøre noe, men i og med at vi bor i dette fattige landet med så lite midler og personell til slikt så må man jo vente i månedsvis... og det har jeg ikke tid til... eller rettere sagt det har mellmotrollet ikke tid til. Her er det å brette opp armene å prøve noe selv.

Så jeg har laget et spill.... :) Så håper jeg at dette skal hjelpe på ... !

Trykk på bildene for å få dem større :)

Et hel bunke kartotekkort ble fyllt ut og dekorert.

Først trekker vi person... og da må vi være den personen... eksempelsvis mellomtrollet trekker PAPPA-lappen, da må han leke at han er pappa... og så får han trekke enten et verb eller aktivitet.

Eksempel på 2 lapper kan bli "Pappa drikker" eller "Pappa sier til en venn at han er snill"

Dette håper jeg skal trene forståelsen av ordene og hvordan de sammenhenger med de forskjellige personene og hvordan forskjellige personer sier det samme men på forskjellige måter.


Her har jeg laget en stor bunke spørsmål som er tilpasset hans kunnskapsnivå. Telling opp til 12, hvilke dyr ser vi og hva gjør de eller hva får vi fra dem, synge sanger osv. Her må han svare (og jeg også så klart, jeg er jo med å spiller :) ) med fullstendige setninger... får ikke trekke ny om det svares med enstavelsesord :)

Nå håper jeg at dette skal være med å hjelpe skjønningen min med språket.

Han blir litt uttafor vettu, for han blir frustrert over å ikke kunne si det han vil og da hender det han både dytter og knuffer og noen ganger slår i stedet for.... så vi må få bukt med dette.

Hva tror du? Vil det hjelpe? Eller er jeg helt på jordet?

psssssst: tusen takk for alle omsorgsfulle tanker i forrige innlegg... det løftet meg opp rett og slett.

Håper å få tid til å kommentere til dere alle snaaaaaaaaaaaart! :) Men verdagen krever meg for tiden rett og slett. Men det bli "likar i mårrå" :)
post signature

19 kommentarer:

Åshild sa...

Dette er helt flott. Og sammenhengen er klar som du skriver. Et frustrert barn vil ofte bli veldig utagerende. Et godt ordforråd og forståelsen vil hjelpe.

Men har dere sjekket hørselen? En kronisk mellomørebetennelse reduserer hørselen kraftig. Test ved å mime ord. Eller ved normal tale bak barnet.

Hannemor sa...

Alt som er gøy husker vi lettere fordi vi i situasjonen er engasjert og ønsker å være med. Det er nok lurt i forhold til språktreningen -
Flink er du !!!

Katrine Helen sa...

For en fantastisk teknikk å gjøre språktrening om til en morsom lek:) Tenker det blir store forandringer på lille prinsen med dette opplegget :)

Kaoskontroll sa...

Så kreativ og flink du er!
Og ingenting er bedre enn å ha det gøy og lære samtidig, så ja, jeg tror på slikt. :)

Her ble yngstesønnen henvist til PPT av samme grunn, i samme alder. Men som du sier tar det tid, og akkurat i det de kom på banen hadde det skjedd en eksplosjon i språkutviklingen hans. Så plutselig var han ikke PPT- materiale likevel. :)
Og så fort han fikk et forståelig språk sluttet han også å uttrykke seg med frustrerte dytt og raseriutbrudd.

Men det må sies, han ligger ennå vel ett år etter i språkutviklingen i forhold til de fleste andre barna, og har noen lyder han sliter litt med. Jeg må derfor utrykke meg klarere og enklere ovenfor ham enn tvillingsøsteren. Og til tider må jeg høre ting to og tre ganger før jeg klarer å koble hva han egentlig vil fortelle meg. Det kan ennå frustrere ham litt.
Han skulle vært dansk tuller jeg av og til med (til voksne), for han snakker litt "med potet i munnen". :)
Men det kommer, det kommer! Unger utvikler seg forskjellig, og noen trenger litt lengre tid... og litt mer hjelp på veien.

Stå på med lek og moro! Sang og regler hjalp oss også veldig mye, så det er et godt tips både for å utvikle ordforråd og uttale. :)

Klem

Alexia sa...

Så flink du er. Jeg har heldigvis ikke hatt det problemet med mine, så tror ikke jeg skal komme med noen råd. Men hørtes bra ut det du gjør, samt at hørselen bør sjekkes, og også øve på sanger og regler- det er sånn 8-åringen min får inn engelsken hvertfall.

Ha en fin dag Trollmor!

Guri sa...

Dette blir kjempebra!! En av mine lærer mye bedre om han får visualisert tingene, så dette må jo være midt i blinken :))
Kjempebra jobba (ingen liten jobb det der).
Ha en fin kveld :)
Klæm

Livet på Vonheim sa...

Fint tiltak :) Og gjøre ting til en lek gjør lærerik...hehe...om du skjønner. Kos dere med lekelæring og lyd/ord mestring :)

Laura sa...

Kjempebra :) du er kreativ som har funnet på dette. Tror nok det vil være til stor hjelp for trollet ditt. Det som er gøy husker vi!
Ha en kjempefin kveld videre!
Klem

EllenSand sa...

Vet du hva, dette er som å høre en beskrivelse av treåringen vår, han har også hatt forsinka språkutvikling, med tilhørende frustrasjon. Men vi blei anbefalt av helsesøster å få sjekka ørene. Altså om han har veske i ørene. For da hører de dårlig og får 'sjuskete' språk. Vi var til lege som konstanterte veske på begge ørene. Eimund blei henvist videre til ørespsesialist som kunne fortelle at han hørte dårlig på begge ører, mer på det ene enn det andre. Ganske merkelig, for Eimund har ikke vært spesielt plaga med øreverk. Men det kan de altså ha uten at man merker det. Nå bruker vi saltvannsspray og otrivin for å åpne opp. Hjelper ikke dette blir det satt inn dren. Men vi tror det hjelper for nå har han ei voldsom språkutvikling. Både i forhold til uttale, lengde på setninger og antall ord.
Men det du har funnet på selv, er jo genialt. Og sikkert artig. Noe som kan overføres til barnehage også kanskje? Det er jo mange barn som trenger språklig påfyll. Ikke alle som har ei sånn flink mor som du. herremin, du kan utvikle det og lage et spill for salg. Så bra er det du har laget!
Ellen :)

Havfruen sa...

Dette går nok veldig bra!! Han er kanskje bare litt sein i snakketøyet. Ser ei nevner hørsel..

Leste innlegget under her også. Du gir ikke opp nå nei!!!! Stå på!!

Jeg er litt off blogging om dagen, derfor litt lat på kommentarfronten også.

Ønsker deg lykke til videre, mange klemmer fra meg:)

EllenSand sa...

Og nå fikk jeg lest forrige innlegget ditt også. Skikkelig kjipt det du har opplevd. Kjenner at jeg blir rimelig forbanna her jeg sitter. Fortsett å tro på deg selv og erfaringene dine.
Drit i psykologene!
Ellen :)

VillaVårfrubakken sa...

Så utrolig flott det du har satt igang, skal man vente på ppt, kan det fort gå ett år. Språket er jo så viktig både som kommunikasjonsmiddel og som hjelp til tanken. Ikke minst bygger man sin egen identitet rundt det å kunne bruke språket på en passende måte.

Stå på, du gjør det helt riktige.
Klem fra meg.

Refleksjon på livsvegen sa...

Kjempeflott!
Du er dyktig :-)

Og las også siste innlegget ditt, stå på- det er berre du som kan kjenne deg sjølv best!

klem

Snuskebassa sa...

Skal si du har lagt mye arbeid i dette. Råbra :-)
Det er sikkert forskjell fra kommune til komune, men vi har opplevd en suveren oppfølging av vår sønn. Han fikk assistenttimer allerede før han var oppmeldt. DET er våkne folk det :-) All ære for tidlig innsats.
Lykke til, gleder meg til å høre hvordan der går.
Klem fra LIV

Hegeslilleboble sa...

Så bra! Er helt imponert jeg! Håper det hjelper på språktreningen hans og håper virkelig at PPT kan hjelpe snart også.

Elin sa...

WOW! kjempekreativt. Så flott! :-)

Unknown sa...

Her er trollmora som står på for småtrollene sine fårn si. Så kreativt og morsomt. Liker han det selv? Som andre har spurt om regner jeg helt sikkert med at hørselen er testet ut. Blir spennende å høre om dette spillet funker. I tilfelle synes jeg du skal ta patent på det:) I tillegg til dette flotte spillet er rim og regler en fin språktrening. Samt lese med og ikke til. Masse lykke til.
Klem Anki

Whitebite sa...

flott ide!
så flink og oppfinnsom du er!

er enig i at vi som foreldre ikke kan sitte og vente på hjelp... Vi må jobbe så godt vi kan selv.. og stå på for å få nødvendig hjelp.

Burde ikke være slik, men slik er det.

klem!

Huldra sa...

Så bra! Det du har laget og gjør, selvfølgelig. Alt som er moro er med på å styrke, og selvtilliten er så absolutt noe av det.
Ser mange har kommentert hørsel, men det kan også være for stram tungestreng, eller rett og slett litt dårlig kontakt med munnmotorikk.
Som "gammel" førskolelærer har jeg jobbet med nettopp språktrening og har noen triks på lur:
* Blås fjær, papirballer en liten badmontonball et visst stykke, enten kun med munnen, eller med sugerør.
* Sug opp ballen eller papir med sugerør.
* Blås såpebobler i et glass
* Syng feks. "Tre små kinesere" - med alle vokaler.
Fortsett som du gjør! Det er helt supert. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...